Het plan roteren
Commando |
Locatie |
Weergavebalk |
Roteer 2D/Planaanzicht |
Weergave |
|
Op een ontwerplaag kan je het volledige 2D/Planaanzicht draaien. Als je bijvoorbeeld aan een schuin liggende gebouwvleugel werkt, kan je die naar een horizontale positie draaien en er aan verder werken.
Om het plan te roteren:
Selecteer het commando of klik op de knop in de Weergavebalk.
Klik om het centrum van de rotatie aan te geven en klik nogmaals om de rotatiehoek te bepalen. De hoek grijpt naar bestaande objecten.
Een tijdelijke referentielijn geeft de lijn aan die na de rotatie horizontaal zal liggen. Een tijdelijke pijl in de boog geeft de richting van de rotatie aan. In tegenstelling tot het gereedschap Roteer wordt de rotatie bepaald ten opzichte van een horizontale lijn.
Geef de rotatiehoek op in de Coördinatenbalk of rechtstreeks in de Weergavebalk. Als je de rotatiehoek in de Weergavebalk invoert, dan wordt de tekening geroteerd om het middelpunt van het plan (0, 0).
Alle lagen in de tekening worden geroteerd. (Als er lagen in een 3D-aanzicht staan, wordt voorgesteld naar 2D/Plan over te schakelen en dien je deze actie te bevestigen.) Symbolen en objecten die je in een geroteerd aanzicht plaatst, nemen de huidige rotatiehoek over.
Zie om de animatie voor de rotatie uit te schakelen.
Verschillende visuele aanwijzingen geven aan wanneer een geroteerd 2D/Planaanzicht of een geroteerd bovenaanzicht actief is:
Planrotatie op de Weergavebalk toont de hoek van rotatie, en voor 2D/Planaanzichten toont de lijst Huidige weergave geroteerde 2D/Planaanzichten.
In het geroteerde 2D/Planaanzicht geven de X- en Y-assen in het tekengebied de niet-geroteerde oriëntatie aan.
In een geroteerd bovenaanzicht zijn het laagvlak en de werkplaats niet uitgelijnd in het tekengebied.
Als Toon linialen is ingeschakeld, worden de liniaalmarkeringen en tekst blauw weergegeven voor een geroteerde weergave.
De X/Y/Z-assen van de aanzichtkubus veranderen in X'/Y'/Z'-assen.
Wanneer de Vlak voorkeur Weergave is relatief aan het ontwerplaagvlak is ingeschakeld:
In het geroteerde 2D/Planaanzicht geeft de positie van de aanzichtkubus de hoek van de rotatie weer. De assen X' en Y' van de aanzichtkubus geven de ongeroteerde oriëntatie van het bewerkingsvlak weer. Het label van de kubus geeft het geroteerd 2D/Planaanzicht weer.
In een geroteerde bovenaanzicht geeft de aanzichtkubus de rotatiehoek van het laagvlak weer en de assen X' en Y' van de aanzichtkubus de rotatiehoek van het bewerkingsvlak. Het label van de kubus toont het bovenaanzicht.
Wanneer de Vlak voorkeur Weergave is relatief aan het werkvlak is ingeschakeld:
In het geroteerde 2D/Planaanzicht blijven de aanzicht kubus en de assen X' en Y' in de ongeroteerde positie en wordt op de onderzijde van de kubus de kleurindicator van het bewerkingsvlak weergegeven. Het label van de kubus geeft het geroteerd 2D/Planaanzicht weer.
In een geroteerd bovenaanzicht geven de aanzichtkubus en de assen X' en Y' de hoek van het bewerkingsvlak weer, en het onderste vlak van de kubus geeft de kleurindicator van het bewerkingsvlak weer. Het label van de kubus toont het bovenaanzicht.
Werken in een geroteerd 2D/Planaanzicht
Als je naar een ander aanzicht overschakelt en je wilt terugkeren naar het geroteerde 2D/Planaanzicht, selecteer je in de Weergavebalk Weergave > Standaard aanzichten > 2D/Plan of selecteer de optie ‘Geroteerd 2D/Planaanzicht’ van de Actieve weergave lijst op de weergavebalk, of klik de 2D schakelaar op het bovenvlak van de aanzichtkubus.
Je kunt ook het cijfer 0 van het toetsenbord of de sneltoets Ctrl+5 (Windows)/Cmd+5 (Mac) gebruiken om over te schakelen naar het geroteerde 2D/Planaanzicht. Druk een tweede keer op de Sneltoets om naar 2D/Planaanzicht over te schakelen.
Bovendien kan het Infopalet voor objecten in een geroteerd 2D/Planaanzicht zowel wereldcoördinaten als geroteerde plancoördinaten weergeven (afhankelijk van de voorkeur van het Infopalet).
The display of the Object Info palette coordinates in rotated plan view is controlled by a preference, accessed from the Utility menu on the title bar of the Object Info palette's Shape tab. Select to display screen coordinates with full or abbreviated labels, and whether or not to show world coordinates when in a rotated plan view.
Zodra de tekening geroteerd is, kan je een andere rotatiehoek opgeven in het veld Actieve rotatie in de Weergavebalk.
Als je het commando Roteer plan opnieuw selecteert, verschijnt er zodra je in de tekening klikt voorstelt. Aan de hand van deze lijn, kan je de rotatie van het plan ongedaan maken. Grijp naar de lijn, zodat het tweede been van de hoek ermee samenvalt en klik. Hierdoor keer je terug naar het stelsel van reële coördinaten. Of: maak de rotatie ongedaan via het menu Weergave > Standaard aanzichten > 2D/Plan, selecteer 2D/Plan in de Weergavebalk of geef een hoek in van 0 in Roteer 2D/Planaanzicht in de weergavebalk.
In een geroteerd planaanzicht wordt automatisch een werkvlak geplaatst met als nulpunt het rotatiepunt van het geroteerde plan en met een X’-as horizontaal ten opzichte van het beeldscherm. Klik op de X’- of Y’-as om het werkvlak naar een nieuwe locatie te slepen. De X’- en Y’-coördinaten worden herberekend vanuit dit punt en de lokale coördinaten zie je weerspiegeld op de linialen.
Op basis van de werkvlakpositie kan makkelijk een 3D-aanzicht worden ingesteld. Selecteer in de Weergavebalk Weergave is relatief aan het ontwerplaagvlak en selecteer vervolgens een standaardaanzicht zoals vooraanzicht. Als je wilt terugkeren naar het geroteerde 2D/Planaanzicht, selecteer je in de Weergavebalk voor Actieve aanzicht de optie ‘Geroteerd 2D/Planaanzicht’.
Je kan de rotatie bewaren als een bewaarde tekenzone en zo deze later opnieuw oproepen. Selecteer Bewaar tekenzone om de rotatie op te slaan (zie Bewaarde tekenzones creëren).
Bewaarde tekenzones met rotatie-informatie worden in het dialoogvenster ‘Organisatie’ weergegeven met een geroteerd pictogram. Sorteer op de kolom Aanzicht om niet-geroteerde aanzichten van geroteerde aanzichten te scheiden.
Niet gevonden wat je zocht? Vraag het aan onze virtuele assistent Dex.